Luni, 19 Aprilie 2010 18:14

8 aprilie Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)
  COMUNICAT DE PRESĂ   Biroul Relaţii Interetnice (BRI), în colaborare cu Centrul Naţional al Romilor din Republica Moldova, organizează la 8 aprilie 2010, ora 10.00, (str. A. Mateevici, 109/1, sala de conferinţe, etaj II) o serie de manifestări dedicate celebrării „Zilei Internaţionale a Romilor”.

Acţiunea va  debuta cu  o masă rotundă (10.00-14.00), cu genericul  "Realizarea în 2009 a Planului de acţiuni pentru susţinerea ţiganilor/romilor din Republica Moldova şi perspectivele pentru anul 2010". Au răspuns invitaţiei de a participa la masa rotundă reprezentanţii ministerelor: Educaţiei, Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Culturii, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, responsabili pentru punerea în aplicare a Planului de acţiuni pentru susţinerea ţiganilor/romilor în Republica Moldova, liderii ONG-lor rome republicane şi locale. De asemenea, vor participa şi reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău.

În foaierul Biroului va fi vernisată o expoziţie, în care vor fi etalate desene ale copiilor romi, costume naţionale, bucătăria, instrumente naţionale, precum şi obiecte de artizanat ale romilor.

Acţiunile dedicate „Zilei Internaţionale a Romilor” vor continua cu un program artistic (16.00-17.30) susţinut de artişti şi colective artitice din Republica Moldova, şi desigur colective artistice rome.

La acest eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai conducerii ţării, Direcţiile educaţie, sănătate, poliţie, protecţie socială din raioanele Republicii Moldova, reprezentanţi ai organizaţiilor rome din raioanele ţării, liderii şi membriilor organizaţiilor etnoculturale rome, membrii Consiliului Coordonator al Organizaţiilor Etnoculturale.

Manifestări similare vor fi organizate în mai multe raioane ale ţării, printre care Ocniţa, Soroca, Comrat, Nisporeni etc.

Biroul Relaţii Interetnice invită reprezentanţii mass-media pentru a reflecta acţiunile consacrate „Zilei Internaţionale a Romilor”.

De menţionat că, în conformitate cu Hotărîrea Guvernului № 1453 din 21 decembrie 2006, Biroul Relaţii Interetnice este coordonator interministerial şi responsabil pentru monitorizarea şi implementarea planului de acţiuni pentru susţinerea ţiganilor/romilor în Republica Moldova pentru anii 2007- 2010.

 

Persoana de contact: Cristina Răileanu

tel.: 21 40 80;

e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

 

„Ziua Internaţională a Romilor” se sărbătoreşte în fiecare an pe 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în anul 1971, la I Congres Internaţional al Romilor, unde s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină „Ziua Internaţională a Romilor” din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cîntecul „Gelem, gelem", de cîntăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întîlnit şi ţigani fericiţi", peliculă ce datează din 1967. De asemenea, la Congres a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, avînd jumătatea de jos verde, simbol al cîmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizînd, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de cealaltă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

 

Două decenii mai tîrziu, la Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Romilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al UNESCO.

 

Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorîţi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Read 4469 times Last modified on Vineri, 22 Septembrie 2017 14:26
Login to post comments

În Cazul În Care Aveți Nevoie De Ajutor

*

 

 

Întrebare? Apel

Linia noastră de asistență este disponibilă
Ore pe zi:  TEL: +373 22 227099
Luni - vineri: 9:00 - 17:00
Sâmbătă: zi libera

 

Aveți nevoie de sprijin?

Adresa:
str. A.Mateevici 109/1, bir. 306-307
Numărul de fax: +373 22 244667
www.roma.md
 

Scrie-ne acum

Mai jos sunt câteva linkuri interesante pentru tine:
info@roma.md