Acasa Comunicate

Roma Education Fund

Roma Education Fund

Ultimele noutăți

Modificări şi completări a unor acte legislative, în vederea promovării serviciului mediatorilor com

16/08/2012 12:13

 

La data de 13 August 2012 pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative”, elaborat în corespundere cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.56 din 31 ianuarie 2012 „Cu privire la modificarea Planului de acţiuni privind susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2011-2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.494 din 8 iulie 2011”, în vederea promovării serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi.

Întru crearea cadrului normativ şi instituţional pentru instituirea serviciului de mediator comunitar, potrivit hotărîrii vizate se prevede ca, pînă la finele anului 2012, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în comun cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei (responsabil de promovarea serviciului mediatorilor comunitari pentru comunitățile de romi) să modifice legislaţia în vigoare în vederea instituirii la nivel naţional a funcţiei de mediator comunitar.

Conform Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, se propune modificarea a patru legi din domeniul social, privind asistența socială, educația, ocrotirea sănătății, în care se propune includerea noțiunilor și a normelor privind activitatea mediatorului comunitar în fiecare domeniu.

Conform estimărilor preliminare, pentru întreținerea unui mediator comunitar de către Stat vor fi necesare circa 31 mii lei pe an. Începînd cu anul 2013, Statul va prelua angajarea mediatorilor comunitari. Pentru anul 2013, au fost prevăzute cheltuieli pentru întreținerea mediatorilor comunitari în volum de 462,6 mii lei, ceea ce va permite, angajarea, începînd cu 1 ianuarie 2013 a 15 mediatori comunitari.

http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=423

Comunicat Clubul de Dezbatere: “Chrystal Night - rezultatul propagandei politicii anti-semite”

10/11/2011 12:16
sdc10325.jpg

 

La 09 noiembrie 2011, peste 130 de organizaţii din 49 de ţări Europene au organizat aproximativ 250 de evenimente dedicate “Zilei Internaţionale contra Fascismului şi Antisemismului”.

În legatură cu acest eveniment, Centrul Naţional al Romilor a organizat la 09 noiembrie 2011, în incita ULIM, un Club de Dezbatere, cu tema “Chrystal Night-rezultatul propagandei politicii anti-semite”, susţinut financiar de Open Society Institute, Budapesta, Ungaria. În calitate de expert a fost invitată Kira Kreyderman, Coordonatorul Clubului Toleranţei CCE KEDEM.

Discuţia s-a axat în jurul sumbrului eveniment, care a avut loc între 9-13 noiembrie 1938, în Germania nazistă şi Austria. Au fost prezentate materiale video, care au ilustrat pasivitatea şi indiferenţa autorităţilor şi populaţiei germane, vizavi de acţiunile devastatoare care aveau loc, martorii care îşi reamintesc cu lux de amănunte acele momente şi un şir de legi, implementate şi aplicate în cadrul politicii rasiste şi anti-semite, care au venit să limiteze accesul populaţiei evreieşti la viaţa publică şi să-i excludă din societate. Participanţii s-au implicat activ în discuţie şi s-au arătat foarte interesaţi de subiectul şi evenimentul descris.


Comunicat Club de dezbateri "Romii în Republica Moldova vs Europa"

10/10/2011 14:14
sdc10296.jpg

La 7 ocotmbrie 2011, în incinta ULIM, a avut loc primul club de dezbateri din cele 10 preconizate a fi realizate de către Centrul Naţional al Romilor în cadrul proiectului susţinut financiar de Open Society Insitute, Budapesta, Ungaria. Tema acestui prim club de dezbateri a fost "Situaţia romilor în Republica Moldova vs Europa" şi a fost coordonată de experţii-formatori de la Amnesty International Moldova, Gheorghe Zugravu, Coordonator Campanii şi Igor Stoica, Coordonator Proiect Litigare Strategică.  Ne-am bucurat să realizăm că tema propusă pentru discuţie a trezit interesul mai multor tineri, romi şi ne-romi de la instituţiile superioare de învăţămînt, care au venit in număr de peste 25 la dezbateri şi au discutat activ asupra subiectului abordat, au pus întrebări şi au propus teme interesante pentru viitoarele cluburi de dezbatere. Ţinem să menţionăm că discuţia a fost cu atît mai interesantă deoarece au fost prezenţi doi studenţi din România şi din Bulgaria, care şi-au spus părerile despre situaţia romilor din respectivele ţări, în cunoştinţă de cauză. Astfel, în cadrul acestui club, tinerii au putut însuşi informaţii referitoare la numărul de romi din Republica Moldova, dar şi din multe state europene, au discutat activ despre problemele cu care aceştia se confruntă în dependenţă de ţara în care locuiesc şi au propus posibile soluţii.

Comunicat

19/09/2011 14:45
sdc10001.jpg

În perioada 12-14 septembire 2011 la Chişinău a avut loc cea de-a doua sesiune de formare în cadrul programului ROMED în Moldova - Programul European de Formare pentru Mediatori Romi comunitari organizată de Centrul Naţional al Romilor în colaborare cu Consiliul Europei. În prima zi a acestui training au participat primarii localităţilor preponderent populate de romi precum şi mediatorii comunitari. Deasemenea au fost prezenţi înalţi demnitari de stat din Republica Moldova: Vera Petuhov, vicedirector general Biroul Relaţii Interetnice, Radiţa Nicolae, Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, reprezentant al Republicii Moldova la Comitetul de Experţi pe Problemele Romilor (CAHROM); vicepreşedinte al Comitetului, Rusanovschi Sergiu, expert UNDP Moldova şi din România: Ilie Dincă, secretar de stat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, România, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, dl Michael Guet. Participanţii, mediatori comunitari din diferite localităţi ale Republici Moldova au putu audia poziţia fiecăruia dintre cei expuşi mai sus, precum şi poziţia acestora vis-a-vis de necesitatea activităţii mediatorilor comunitari. În următoarele 2 zile, cei 20 de participanţi au fost instruiţi de către trainerii europeni Mariana Buceanu (România) şi Ruslan Stînga (Republica Moldova), iar la sfîrşit:

 

 • au însuşit ce conţine codul etic al mediatorului comunitar;
 • au descris diverse tehnici şi metode de lucru cu romii;
 • au discutat despre stereotipuri şi mituri legate de romi şi cum pot fi acestea înlăturate;
 • au putut face diferenţă între identitatea culturală şi cea etnică;
 • au însuşit ce trebuie să conţină o scrisoare de recomandre, etc.
Ilie Dincă, Michael Guet şi Nicolae Radiţa

Comunicat de presă:

17/08/2011 09:01

Centrul Naţional al Romilor (CNR) continuă să realizeze în perioada iulie-august 2011, Campania de informare în domeniul Drepturilor Omului în localităţile compact populate de romi, demarată în cadrul proiectului “Pentru Diversitate- Împotriva Discriminării”, sprijinit financiar de Fundaţia Soros- Moldova. Necesitatea de a continua campania de informare vine în rezultatul întîlnirilor efectuate în 10 localitaţi preponderent locuite de romi, unde s-a vazut importanţa şi utilitatea discuţiilor, astfel CNR a hotărît să extindă campania şi în alte localităţi- cheie.

În cadrul întîlnirilor cu etnicii romi, CNR va informa romii despre activitatea sa cît şi despre posibilitatea de a primi consultaţii juridice gratuite în cadrul centrului sau unde aceştia se pot adresa atunci cînd le este lezat un drept, cum pot beneficia de serviciile medicale, de angajare în cîmpul muncii, etc., deasemenea participanţii în cadrul întîlnirilor vor primi cîte o broşură ce cuprinde informaţii relevante despre cum să procedeze atunci cînd sînt discriminaţi sau li se încalcă drepturile şi unde să raporteze aceste cazuri; broşură la fel realizată în cadrul proiectului menţionat.

Toate articolele : Nouăți

European Roma Rights Centre

European Roma Rights Centre

Calendarul evenimentelor

« < Septembrie 2015 > »
L M M J V S D
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Vizitatori online

Avem 263 vizitatori online
Comunicate
COMUNICAT DE PRESĂ PDF Imprimare

Centrul Naţional al Romilor vă invită la o serie de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Romilor

În fiecare an, la data de 8 aprilie este marcată  Ziua Internaţională a Romilor. Decizia celebrării unei zile dedicate romilor din întraga lume, a fost luată în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra în 1971.

Scopul stabilirii unei Zile Internaţionale a Romilor, este de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. În această zi se comemorează, de asemenea, romii omorîţi de nazişti în perioada celui de-al doilea  Război Mondial.

La data de 8 aprilie, în majoritatea ţărilor lumii au loc seminare, festivaluri şi acţiuni umanitare. În acelaşi context Centrul Național al Romilor, prin intermediul proiectului ”Reducerea Discriminării prin Implementarea Politicilor Sociale și de Guvern”, susţinut financiar de către Ambasada Olandei de la Kiev, organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Romilor.

Agenda evenimentelor dedicate Zilei Internationale a Romilor va cuprinde următoarele activităţi:

 • 05 aprilie 2013, ora 11.00, în foaier-ul din incinta Casei Naţionalităţilor - expoziţia "Valoricarea culturii romani". Eveniment organizat în colaborarea cu Biroul Relații Interetnice care va cuprinde expoziția de fotografie a unui șir de "Personalităţi de etnie romă care au contribuit la valorificarea patrimoniului socio-cultural al Republicii Moldova", precum şi expunerea articolelor meșteșugărești, vestimentare și a bucătăriei tradiționale a romilor din Republica Moldova.
 • 06 aprilie 2013, ora 12.00, Primăria or. Soroca - Masa Rotundă privind sensibilizarea autorităților publice locale și a altor părţi interesate din or. Soroca. Evenimentul este organizat în parteneriat cu O.O. „Bare Rom” Soroca.
 • 7 aprilie 2013, ora 14.00, Teatrul „Ginta Latina” - Concertul festiv dedicat Zilei Internaționale a Romilor. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Mișcarea Social- Politică a Romilor din Republica Moldova și Biroul Relații Interetnice.
 • 08 Aprilie 2013, ora 10.00, Depunerea de flori la monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfînt, apoi la Monumentul dedicat comemorării victimelor Holocaustului romilor din perioada celui de-al doilea Război  Mondial. Monumentul a fost instalat în luna mai, anul 2003, de către: Societatea Social-Culturală „Romii  Moldovei” şi Asociaţia Obştească a Romilor din mun. Chişinău „SINTI” – în baza acordării Grantului internațional de către Alianța Franceză din Moldova. Locul desfășurării: Parcul din stradela Vladimir Comarov la intersecție cu strada Doina, mun. Chișinău (cartierul Poșta Veche / sectorul Rîșcani), ora 11.00-12.00.
 • 08 aprilie 2013, ora 15.00, în faţa Oficiului Poştal Central, Chişinău -  Flash mobul “Nu discriminării! Toţi pentru egalitate”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Amnesty International Moldova şi Institutul de Instruire în Dezvoltare "MilleniuM".

La evenimente sunt asteptați oficiali de rang înalt din Republica Moldova, reprezentanți ai comunității internaționale precum și activiști, membri ai societății civile.

Persoana de contact: Natalia Duminica

tel.: (022) 24 46 67;

e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

AddThis Social Bookmark Button
 
Centrul Naţional al Romilor a marcat Ziua Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale PDF Imprimare

 

La 21 martie 1960, ca reacţie la o demonstraţie paşnică din Sharpeville, Africa de Sud, poliţia a ucis 69 de persoane care manifestau împotriva legilor care promovau apartheid-ul. Prin proclamarea acestei zile, în 1966, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a facut apel la comunitatea internaţională să îşi sporească eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială.

Atacurile violente împotriva celor ce caută azil, împotriva migranţilor sau romilor sunt în creştere. Atacurile verbale, tensiunile rasiale, etnice sau religioase au loc în fiecare zi. În fiecare an, organizaţiile internaţionale şi naţionale desfăşoară diverse evenimente în preajma zilei de 21 martie, pentru a creşte gradul de conştientizare în rîndul opiniei publice cu privire la pericolele pe care le reprezintă rasismul, xenofobia şi intoleranţa, precum şi cu privire la importanţa protejării şi promovării drepturilor omului.

În acest sens Centrul Naţional al Romilor a organizat la data de 21 martei 2013, un Club de Dezbateri, intitulat "Rasism vs Naţionalism", în cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Invitat la eveniment a fost Claude Cahn - Consilier pentru Drepturile Omului, Coordonator Rezident Biroul Naţiunilor Unite în Republica Moldova. În introducere d-nul Claude Cahn a relatat participanţilor despre originile istorice ale acestor două concepte/fenomene care se perpetuează pînă în prezent. Discuţiile au devenit mai dinamice atunci cînd tinerii au fost rugaţi să intervină cu propriile opinii.

Dialogul interactiv între expertul invitat la eveniment şi studenţi, s-a intensificat atunci cînd s-a ajuns la abordarea situaţiei actuale în Republica Moldova. Spre exemplu Eugeniu, student la Facultatea de Istorie şi Filosofie, a declarat că „nouă ne lipseşte mîndria de naţiunea noastră, acel naţionalism echivalent cu patriotismul”. Eugenia, studentă la aceeaşi facultate, făcînd o paralela între rasism, naţionalism şi discriminare, a afirmat „noi suntem discriminaţi la noi acasă”. Tinerii au dat dovadă de un interes sporit faţă de subiectul abordat considerîndu-l unul foarte actual şi relevant realităţii sociale din ţara noastră, discuţiile fiind iniţiate prin prisma drepturilor omului.

Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Ghidare în Carieră şi Relaţii cu Piaţa Muncii, cu suportul financiar a Ambasadei Olandei la Kiev.

 

AddThis Social Bookmark Button
 
O şansă la educaţie calitativă pentru copiii romi PDF Imprimare

 

Vineri 16 martie 2013, 5 copii înscrişi în instituţiile de învăţămînt preşcolare şi şcolare din localităţile Bursuc, Micleuşeni şi Vulcăneşti au beneficiat de hăinuţe şi produse alimentare din partea Centrului Naţional al Romilor, activitatea fiind parte a proiectului „Qualitative Education for Roma Kids” realizat cu suportul financiar Roma Education Fund, Ungaria.

Acţiunea îşi propune să susţină copiii din familiile social vulnerabile care nu dispun de strictul necesar pentru a frecventa grădiniţa sau şcoala. Totodată, scopul de bază al sprijinului material acordat, este de a încuraja copiii de etnie romă să frecventeze instituţiile de învăţămînt şi de a împiedica abandonul şcolar, care deseori rezultă din incapacitatea părinţilor de a le asigura copiilor necesarul minim de existenţă.

 

AddThis Social Bookmark Button
 
Club de Dezbatere despre angajarea romilor în cîmpul muncii PDF Imprimare

 

La data de 25 februarie 2012, în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, a avut loc Clubul de Dezbatere “De ce romii nu sunt angajaţi în cîmpul muncii?”. La eveniment au participat 35 de studenţi din cadrul diferitor facultăţi ale aceleiaşi universităţi.

Cristina Drumea, specialist principal Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, invitată la eveniment, a declarat că în prezent, în cadrul oficiilor agenţiei sunt înregistrate 718 persoane de etnie romă, cu statut de șomer (2,6% din total), dintre care 67% femei. În anul 2012 au fost înregistraţi 727 șomeri romi (65% femei), dintre care 21 de persoane au fost plasate în câmpul muncii. Reprezentantul agenţiei a menţionat că pe parcursul anului precedent 5 persoane de etnie roma au urmat cursuri gratuite de formare profesională, care ulterior au fost încadrate în cîmpul muncii.

În partea a doua a clubului, Grigore Zapescu, student de etnie roma, a relatat despre experienţele sale de angajare şi a colegului său de facultate, la 2 companii cunoscute pe piaţa Republicii Moldova: Andy’s Pizza şi UniMarket. În ambele cazuri Grigore a nu a primit nici un răspuns de la angajatori, pe cînd colegul său, în 2 zile a fost anunţat că este angajat. În cadrul interviului de angajare cu studentul rom, se adresau întrebări nerelevante poziţiei curente, precum: „Care din părinţi sunt romi?”, „Ai avut de-a face cu poliţia?”, „Ai rude care au fost implicate în activităţi criminale?” şi alte întrebări de acest gen.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional al Romilor, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Centrului de Ghidare în Carieră şi Relaţii cu Piaţa Muncii, cu susţinerea financiară a Ambasadei Olandei la Kyiv, Programul Human Rights Fund.

AddThis Social Bookmark Button
 
Şedinţă cu părinţii elevilor romi din cadrul Liceul Teoretic "Neciui – Leviţki", Chişinău PDF Imprimare

 

La data de 13 februarie 2013, Centrul Naţional al Romilor a avut o şedinţa cu părinţii copiilor romi din cadrul Liceul Teoretic "Neciui – Leviţki", Chişinău. La eveniment au participat 20 părinţi romi şi directorul adjunct, Dna Cucu Olesea.

"Elevii romi nu frecventează şcoala, au o reuşită slabă şi părăsesc timpuriu studiile din diverse motive: migrează împreună cu părinţii peste hotarele Republicii Moldova, se căsătoresc la 14 - 15 ani, părinţii nu dispun de resurse financiare pentru achitarea taxele solicitate de instituţie etc", a declarat Dna Cucu Olesea. După spusele directorului adjunct, în prezent în cadrul instituţiei învaţă 24 de elevi romi.

Şedinţa a fost moderată de preşedintele organizaţiei – Dnul Nicolae Radiţa, care a ţinut să discute cu fiecare dintre părinţii prezenţi, în vederea stabilirii cauzelor care au dus la crearea unei asemenea situaţii. În final, Centrul Naţional al Romilor a venit cu propuneri exacte în vederea ameliorării situaţiei copiilor romi :

 • crearea unui comitet părintesc al părinţilor romi ;
 • desemnarea unui părinte de etnie romă în vederea facilitării dialogului instituţie de învăţămănt-părinţi/copii romi ;
 • crearea unei grupe de elevi care necesită o atenţie deosebită din partea profesorilor şi mai mult timp pentru atingerea rezultatelor şcolare la fel ca cele ale colegilor.

În speranţa îmbunătăţirii situaţiei copiilor romi, Centrul Naţional al Romilor, de comun acord cu Administraţia Liceului "Neciui – Leviţki" a convenit stabilirea unui "termen de probă", cu scopul evaluării impactului dialogului CNR/părinţi romi, ulterior urmînd să fie puse în aplicaţie acţiunile propuse de CNR.

 

AddThis Social Bookmark Button
 
« ÎnceputAnterior12345UrmătorSfârşit »

Pagina 1 din 5

EVZ

Foundation

Anunţuri

Romii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală, istorico-tradițională (1414 – 2014)

08/04/2014 13:03
Conferinta Romi 600 ani.pdf
CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ ROMOLOGICĂ REPUBLICANĂRomii/Țiganii din Republica Moldova: comunitate etnosocială, multiculturală,…

TENDER pentru organizarea şi desfăşurarea unui seminar/curs de instruire

12/12/2013 19:15
12 decembrie 2013 Asociaţia Obştească "Centrul Naţional al Romilor" solicită oferte pentru prestarea serviciilor de  organizare şi…

Şcoală de vară pentru tinerii romi şi neromi

16/07/2013 14:09
 

Concurs de angajare a 2 traineri

16/07/2013 11:12
Centrul Naţional al Romilor anunţă concurs de angajare a 2 traineri pentru Scoala de Vară  “Promovarea dialogului intercultural”, care se va…

Voluntariat la Centrul Naţional al Romilor

05/06/2013 15:47
Centrul Naţional al Romilor invită 2 tineri romi (sau neromi) să se implice în activităţi de voluntariat în cadrul…
Toate articolele : Anunțuri

Sondaj

A-ti accepta o familie de romi in calitate de vecini?
 

Portalul Monitorul Civic

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

Netherlands Embassy in Kiev UkraineRoma Initiatives Civil Rights Defenders